• Domov
    • Zgodovina gradu
  • Delovni čas
  • Lokacija
  • Ponudba
    • Sezonska ponudba
    • Meni
  • Catering
  • Kontakt
  • Aktualno


Picerija GRAD Ozeljan
Označevanje snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti, v obratih javne prehrane
S 13. decembrom 2014 se je začela uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom, spremembah uredb (ES) št. 1924/2006 in (ES) št. 1925/2006 Evropskega parlamenta in Sveta ter razveljavitvi Direktive Komisije 87/250/EGS, Direktive Sveta 90/496/EGS, Direktive Komisije 1999/10/ES, Direktive 2000/13/ES Evropskega parlamenta in Sveta, direktiv Komisije 2002/67/ES in 2008/5/ES in Uredbe Komisije (ES) št. 608/2004 (v nadaljevanju Uredba 1169/2011).

Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/2011.

Države članice so lahko na podlagi določb 44. člena navedene uredbe preko nacionalne zakonodaje določile način označevanja alergenov v nepredpakiranih živilih. Naša država je pri tem upoštevala v preambuli Uredbe 1169/2011 navedeno dejstvo, da je pomembno zagotoviti informacijo o alergenih tako, da lahko potrošniki, ki imajo alergijo ali preobčutljivost na hrano, na podlagi prejetih informacij sprejmejo varno odločitev zase. Z upoštevanjem navedenega je bilo s 3. členom Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom določeno, da morajo biti alergeni v živilih, ki se prodajajo v obratih javne prehrane, navedeni na najmanj enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi (npr. jedilni list, pano, ekran, itd).

Nepravilno označevanje alergenov lahko ogrozi zdravje potrošnikov z alergijami: v primeru žit in glutena ter mleka in laktoze gre za dve različni problematiki in sicer žita in mleko so lahko vir alergij zaradi preobčutljivosti na beljakovine, ki so v žitih ali v mleku. Potrošniki, ki so občutljivi/ intolerantni na gluten ali laktozo pa imajo zaradi pomanjkanja encimov težave le zaradi vsebnosti glutena/laktoze in ne zaradi osnovne alergije.

Potrošniki z alergijami ali preobčutljivostmi na določene snovi, potrebujejo točne in natančne informacije o prisotnosti takšnih snovi v živilih, saj je ob pomanjkljivi obveščenosti lahko ogroženo njihovo zdravje. Alergije in preobčutljivosti na sestavine hrane lahko tudi pomembno zmanjšajo možnost izbora živil, zato je naloga vseh členov v živilski verigi, da omogočijo potrošnikom enostaven dostop do tistih živil, ki ne predstavljajo tveganja za njihovo zdravje.

Pri predstavitvi podatkov o alergenih v obratih javne prehrane je potrebno upoštevati še določbe 13. člena Uredbe 1169/2011, in sicer, da morajo biti označeni na dobro vidnem mestu tako, da so zlahka vidni, jasno čitljivi in neizbrisni ter določbe 21. člena, ki v drugem odstavku navaja, da navedba alergenov vključuje besedo »vsebuje«, besedi pa sledi ime alergena iz Priloge II.



Priloga II: SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI

1. - žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica (npr. pira in horasan), rž, ječmen, oves ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih;
2. - raki in proizvodi iz njih;
3. - jajca in proizvodi iz njih;

4. - ribe in proizvodi iz njih:

5. - arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. - zrnje soje in proizvodi iz njega;
7. -
mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
8. -
oreški, in sicer mandlji (a), lešniki (b), orehi (c) , indijski oreščki (d) , ameriški orehi (e), brazilski oreščki (f) , pistacija (g), makadamija ali orehi Queensland (h), ter proizvodi iz njih;
9. 
- listna zelena in proizvodi iz nje;
10. - gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. - sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. - žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. - volčji bob in proizvodi iz njega;

14. - mehkužci in proizvodi iz njih.




U R N I K
Četrtek   
( Thursday and )
16.00h – 20.30h
​
petek   
(Friday)
16.00h – 22.00h
​sobota   
(Saturday)
13.00h – 22.00h
 nedelje in prazniki   
(Sundays and holidays)
12.00h – 21.00h
          Gostinstvo GRAD Špacapan
              Ozeljan 93, 5261 Šempas

Created by

Picture
  • Domov
  • Zgodovina gradu
  • Delovni čas
  • Lokacija
  • Ponudba
  • Meni
  • Sezonska ponudba
  • Alergeni
  • Catering
  • Kontakt
  • Aktualno
  • Casa